Selasa, 5 Mei 2009

X-pkr dedahkan anwar aljuburiHeboh diperkatakan AnWAR merancang 4-5 p/raya kecil lagi bagi mengekalkan momentumnya hingga p/raya umum ke 13 nanti. Jangkaan ini ada asasnya kerana AnWAR kini dalam proses ‘membersihkan’ PKR dari anasir-anasir bekas ahli PKR yang telah keluar parti.

Jika benar seperti jangkaan, saya merasa AnWAR akan mengorbankan beberapa nama demi memastikan kesinambungan momentum politiknya sekaligus menukar wakil rakyat PKR kepada muka baru yang akan patuh segala arahan. Beliau ‘memburu’ ADUN kerana tidak mahu mengorbankan ahli parlimen pembangkang yang ‘kuat’ di Parlimen. Kawasan dipilih pula tentunya kubu kuat pembangkang!


Pastinya AnWAR mempertaruhkan kawasan PKR kerana beliau tidak boleh menganggu kawasan DAP dan PAS. DAP sekarang cuba dipancing AnWAR untuk mengorbankan ADUN Kota Alam Shah, M. Manoharan, namun tidak disenangi pimpinan tertinggi DAP. DAP cuba menonjolkan ‘imej’ professional serta tidak mahu terlalu banyak bermain politik.


Saya menjangka AnWAR akan ‘melacurkan’ PAS pula selepas ini jika pemimpin pro AnWAR menguasai PAS dan AnWAR pula akan menguasai mereka. Setakat ini AnWAR belum mahu menganggu ADUN-ADUN PAS untuk menunjukkan beliau kononnya sungguh menghormati golongan ulama’ dalam PAS. Antara nama ADUN-ADUN PKR yang bakal ‘disembelih’ AnWAR bagi p/raya kecil adalah seperti berikut:


YB Badrulhisham Abdullah – ADUN Plbhn. Klang.(Selangor)
Beliau merupakan ADUN PKR yang bermasalah. Prestasinya di nilai sebagai 0 (kosong) oleh pasukan penilai wakil rakyat PKR. Pernah pula dikaitkan dgn UMNO dan diura-urakan sbg antara ADUN yg akan melompat ke BN. Dilaporkan pernah ditangkap khalwat namun menafikannya.


Hubungan ‘dingin’ beliau dgn org-org AnWAR di Selangor adalah punca utama mengapa beliau berada dalam senarai utama wakil rakyat yang bakal dikorbankan AnWAR.


YB Elizabeth Wong – ADUN Bkt. Lanjan (Selangor)
Popular dgn ‘aksi panas’ beliau yg dirakam, namun mendapat sokongan penuh pemimpin PAS. YB Eli merupakan pilihan terakhir AnWAR utk dikorbankan. Namun jgn alpa dgn sikap AnWAR yang sanggup mengorbankan sesiapa saja jika terdesak.


YB Mat Suhaimi Shafiei – ADUN Sri Muda (Selangor)
Bekas ‘orang kuat’ Angkatan Muda (AMK) PKR. Tidak sehaluan dgn pimpinan AMK Selangor dan pusat, sekaligus tidak sebulu dgn ‘orang kuat’ Selangor, Azmin Ali. Pernah dikaitkan dgn Ezam, namun menafikannya. Prestasi YB Suhaimi sbg ADUN tidak memberangsangkan serta dituduh ahli PKR mengabaikan kebajikan mereka.


Diberitakan tuduhan ini datang dari kelompok YB Xavier Jeyakumar, EXCO Kesihatan Selangor yang marah ura-ura YB Suhaimi ingin mencabar Xavier sbg Ketua Bahagian PKR dalam pemilihan PKR akan datang.

YB Tan Wei Shu – ADUN Bakar Arang (Kedah)
ADUN PKR Kedah ini dikatakan tidak lagi sebulu dgn sikap AnWAR yg terlalu byk bermain politik. Dijanjikan AnWAR sbg org no. 1 PKR Kedah, namun janji tinggal janji saja buat beliau. Kecewa dgn sikap AnWAR yg lebih mengutamakan wakil tunggal DAP di DUN Kedah.


AnWAR pernah menuduh YB Wei Shu pernah mengadakan rundingan dgn BN bagi melompat parti, namun dinafikan YB Wei Shu kerana beliau amat komited dgn PKR. Bagi YB Wei Shu, ini adalah rancangan jahat AnWAR yang mahu mencemarkan imej beliau serta menyingkirkan beliau dari kepimpinan PKR Kedah.


YB Mohd. Radzhi Salleh – ADUN Lunas (Kedah)
EXCO Kerajaan Negeri Kedah dari PKR. Diberitakan tidak ‘ngam’ langsung dgn exco-exco lain di Kedah hingga peringkat ‘bercakap bila perlu shj’. Mengkritik PAS secara terbuka di program kerajaan negeri.


Punca utama kemarahan beliau adalah kerana MB Kedah lebih mendengar cakap AnWAR dan kuncu-kuncunya di Kedah spt Johari Abdul dan Saiful Izham (ketua AMK kedah) sedangkan mereka berdua tiada apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri Kedah.


AnWAR dlm rangka mengurangkan pengaruh YB Radzhi dengan menonjolkan org suruhannya spt Johari, Ahmad Kassim dan Saiful dalam pimpinan PKR Kedah.


YB Lim Soo Nee – ADUN Kulim (Kedah)
AnWAR juga mengatakan YB ini pernah mengadakan rundingan dgn BN, namun YB Soo Nee menafikannya. Bagi beliau, hubungan rapatnya dengan rakan-rakan BN tidaklah hingga mengorbankan prinsip perjuangannya dalam PKR sejak mula lagi.


YB Lim Soo Nee komited dgn PKR serta pernah menyatakan tertarik dgn konsep harmoni pelbagai kaum dlm PKR yang menariknya menyertai PKR. Kini hubungannya dgn AnWAR tercalar ekoran tuduhan AnWAR yang merendahkan martabatnya sbg seorang wakil rakyat. Kini menanti masa untuk dikorbankan AnWAR.


Hubungan wakil rakyat tersebut dgn AnWAR dan kuncu-kuncunya adalah punca utama AnWAR mahu mengorbankan mereka demi kelangsungan politiknya. Prestasi merupakan soal kedua bagi AnWAR, ianya tidak penting samasekali tapi sering diguna AnWAR sbg alasan menghalalkan tindakannya. Nyata AnWAR seorang ‘political animal’! Beliau akan memanjat, menunggang, memijak dan menyembelih rakan sendiri demi tuntutan cita-cita politiknya.

Batu5:
Kalau betui la ini terjadi...memang sial lah...buang masa dan duit rakyat....si anwar celaka ni memang x patut dibiarkan buat kerja gila kuasa dia...kita sebagai rakyat patut BUNUH anwar dari arena politik malaysia...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan